فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 24 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد توکلی دارستانی* صفحات 1-30
    با ظهور اشعار منثور و سپید، و با از میان رفتن بسیاری از ویژگی های شعر کلاسیک فارسی، سخت می توان میان جمله ای از یک «رمان» و قسمتی از یک «شعر منثور» تفاوتی احساس کرد؛ با آنکه امروزه بسیاری از نظریه پردازان، با بیان برخی خط تمایزها مانند عنصر «استعاری» و عنصر «مجازی» خواسته اند تا بین شعر و دیگر متون ادبی، تمایز قائل شوند، به نظر می رسد باز در این مسئله، به بن بست هایی برخورده اند. از مهم ترین خصایص شعر کلاسیک فارسی، عناصر موسیقیایی، وزنی و عروضی آن است، که با توجه به از میان رفتن این ویژگی ها در شعر های منثور، بسیاری از اشعار، از منظر ذات و صورت، با بسیاری از داستان ها و رمان ها قابل تمییز نیستند؛ در پژوهش حاضر، با بررسی برخی مولفه های شعر کلاسیک، نشان داده می شود، که اصرار بلاغیون و شاعران کلاسیک، بر عناصری چون وزن عروضی، آگاهانه و از روی تعمد بوده است و به همین دلیل نیز به دنبال انقلاب در شعر نبوده اند و نمی خواسته از محدودیت بحور عروضی رهایی یابند؛ از این روی به بررسی انتقادی شعر سپید و منثور خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد که اینگونه از شعر، به دلیل رهایی از عناصر موسیقیایی و عروضی، هرگز نمی تواند شعری کامل باشد و از منظر صورت و ذات با دیگر متون ادبی از جمله رمان و داستان و...، قابل تمییز و تشخیص نیست.
    کلیدواژگان: بوطیقای کلاسیک، شعر منثور، شعر منظوم، قاعده کاهی، قاعده افزایی، عناصر موسیقیایی
  • شهروز جمالی*، سیده رویا سجادی صفحات 31-50
    درک وضعیت یا شرایط اجتماعی از ورای ادبیات و آثار ادبی، می تواند پژوهش گران را به درکی فراتر از دید رسمی و غالب زمانه رهنمون سازد. یکی از مهمترین ابزارهای درک جایگاه زنان در جامعه، آثار ادبی هستند. این پژوهش در این راستا به مطالعه آثار ادبی پرداخته است تا بتواند بازنمایی جایگاه و نقش زنان را بررسی نماید. به همین دلیل سه نویسنده زن انتخاب و آثار آنها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داده در آثار سیمین دانشور زن نقش فعالتری نسبت به آثار راضیه تجار و فرشته مولوی دارد. زنان در آثار تجار جایگاه سنتی دارند؛ در رنج و ناراحتی هستند و حالتی از نارضایتی مداوم را نشان می دهند، در سکون و وابستگی به سر می برند، در مقابل مردان و سرنوشت تسلیم محض هستند و از خود قدرت، اراده و اختیاری ندارند. این در حالی است که برخی از زنان آثار دانشور از خود اراده و استقلال نشان می دهند، دارای قدرت و فعالیت اجتماعی بوده، نقش هایی غیر از خانه داری به عهده دارند و برای تغییر و بهبود شرایط خود و جامعه تلاش می کنند. در آثار فرشته مولوی با زنان متعددی روبرو هستیم که دارای جایگاه اجتماعی بینابینی نسبت به دانشور و تجار هستند.
    کلیدواژگان: جایگاه زنان، سیمین دانشور، راضیه تجار، فرشته مولوی
  • مهناز حسنی حمیدآبادی*، مهرعلی یزدان پناه صفحات 51-74
    بی شک اخلاق از اساسی ترین مباحث زندگی فردی و اجتماعی هر ملت می باشد. در اسلام، بعد از یکتاپرستی هیچ موضوعی مانند اخلاق مورد اهتمام واقع نگردیده است. به همین علت، مسائل اخلاقی در شعر و ادب فارسی، به ویژه نزد مولوی انعکاس فراوان دارد. تاثیر منفی و مخرب و احیانا مثبت صفت ذاتی حرص در زندگی انسان، غیر قابل انکار است؛ به همین سبب در قرآن کریم و مثنوی از جایگاه گسترده ای برخوردار است. در مقاله پیش رو، تلاش بر آن است تا مقصود از حرص، بسامد، انواع، علت، نتایج و راه های درمان آن را به صورت تطبیقی میان قرآن کریم و مثنوی معنوی بررسی شود. مولوی به طور گسترده و متاثر از قرآن، در صدد تفسیر آیات مرتبط با حرص است و به زوایای ارزشمندی اشاره دارد که جامعه ی کنونی ما شدیدا به آن نیازمند است. در دیدگاه آنها، حرص دارای دو جنبه ایجابی و سلبی است و مهمترین آثار سلبی آن، کور و کر شدن، محروم شدن از معرفت عرفانی، قطع رحمت پروردگار، تولید غم، رنج بیهوده و عدم استجاب دعا و... است.
    کلیدواژگان: اخلاق، حرص، قرآن کریم، مثنوی
  • مینا خادم الفقرا*، عطامحمد رادمنش صفحات 75-90

    خمسه نظامی از جمله آثاری است که از قرن ها پیش مورد توجه ادب دوستان بوده است. منظومه هفت پیکر چهارمین مثنوی از این خمسه است که حاوی داستان های پر ماجرایی است. موضوع این مثنوی، سرگذشت بهرام گور از هنگام زایش تا مرگ اوست. یکی از داستان های این مثنوی، داستان خیر و شر است- که هنگام نشستن بهرام را در روز پنجشنبه در گنبد صندلی و افسانه گفتن دختر پادشاه اقلیم ششم- به تصویر می کشد. در این مقاله، ابتدا خلاصه ای از این داستان بیان می شود سپس سازه های این داستان براساس الگوی ریخت شناسی ولادیمیرپراپ تجزیه و تحلیل می گردد. پراپ معتقد بود که بر همه داستان های عامیانه، قوانینی حاکم است که پس از مطالعه آنها با فرمول بندی صحیح، ساختار این قصه ها به دست می آید. سعی نگارندگان این مقاله بر این است که ضمن نمایاندن ویژگی های قصه و بیان بعضی از عناصر، ساختار داستان را از راه تفکیک آن به ساختهای کوچکتر، براساس الگوی یاد شده، بررسی کند و نشان دهد که داستان خیر و شر یکی از داستان های منظوم تعلیمی- غنایی و یکی از داستان های اخلاقی مجموعه هفت پیکر است.

    کلیدواژگان: خیر و شر، ریخت شناسی، ویژگی های قصه عامیانه، پراپ، نظامی، ساختار
  • محمدحسین خان محمدی*، محمدامیر عبیدی نیا، فهری اومر سلیمان صفحات 91-116
    از زمان ظهور تفکر اسلامی، موضوع «ماهیت» و «وجود» و فرق بین آنها و اینکه کدام یک بر دیگری تقدم دارد و اصل است و دیگری اعتباری و ذهنی، از اساسی ترین آرا و عقاید فلسفی در تفکر اسلامی برخوردارگردید. و تقسیم بندی دو بخشی وجود و ماهیت که توسط فارابی و ابن سینا به فلسفه ی اسلامی وارد شد، قسمتی از سنت ثابت فلسفه ی مدرسی، هم شرقی و هم غربی شد. و این تقسیم بندی دو بخشی سرچشمه ی عده ای از مسائل و مشکلات فلسفی هم در شرق وهم درغرب گردید. از جمله مساله ی اصالت، که آیا وجود اصیل است و ماهیت اعتباری یا بر عکس، ماهیت از اصالت برخوردار است و وجود اعتباری است؟ و این مساله مهمترین و نخستین گامی را در اندیشه ی وجود شناسی در میان مسلمین تشکیل می داد. اما دیدگاه عرفا درباره وجود شناسی، می توان گفت عرفای اسلامی به طور کلی نظریه ی «وحدت وجود» را مطرح کرده اند، و معتقدند که عالم و اجزای آن همه سایه ای است از اصل وجود که همان حق باشد و یا آینه است برای تجلی حق. عطار نیز از شعرا وعارفان وحدت گرای است که اعتقادش بر مبنای نظریه وحدت وجود استوار است. و جانبداری وی از این نگرش در آثارش به وضوح دیده می شود، که در این پژوهش ضمن ارائه ی خلاصه ای از آرا و دیدگاه های فلاسفه و عرفا در باب وجود، به بررسی سیر تکاملی این نگرش در نزد عطار پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: وجود، عدم، وحدت وجود، اصالت وجود، اصالت ماهیت، عطار
  • مجتبی دماوندی*، سیده زهرا میرنژاد صفحات 117-144

    «روح الارواح فی شرح اسماءالملک الفتاح»، کهن ترین اثر مستقل فارسی در شرح اسماءالله نگاشته شهاب الدین ابوالقاسم احمدبن ابی المظفر منصور سمعانی، است. از آنجا که حکایت پردازی، یکی از مهمترین روش مولفان کتب عرفانی در جهت القای مفاهیم عرفانی بوده، سمعانی نیز در تفسیر اسماء حسنی در روح الارواح از این سنت بهره برده است. در این پژوهش حکایت های کتاب مذکور مورد مطالعه قرار گرفته و از آنجا که یکی از شیوه های کاربردی در مطالعه حکایات، تجزیه و تحلیل ساختاری آنها است و ولادیمیر پراپ، محقق روسی، از نخستین کسانی است که به این نوع تحلیل قصه های عامیانه توجه کرده؛ حکایت های روح الارواح بر اساس نظریه ریخت شناسی پراپ بررسی شده است. پراپ با مطالعه یکصد قصه پریان در ادبیات روسی نشان داد که قصه های پریان، برخلاف تفاوت های ظاهری، از نظر انواع شخصیت و عملکرد آنها، نوعی همانندی دارند. همچنین دریافت که تعداد این عملکردها محدود، و دارای توالی مشابه می باشند. در این پژوهش با مطالعه ده حکایت از حکایت های عرفانی روح الارواح بر اساس الگوی ریخت شناسی پراپ، قابلیت تطبیق این الگو بر حکایات این کتاب بررسی شد و نتیجه حاکی از آن است که ساختار حکایت های عرفانی به طور کامل با الگوی پراپ مطابقت ندارد؛ ولیکن با حذف تعدادی از خویشکاری ها چون غیبت، تعقیب، رهایی، رسوایی، عروسی و افزودن خویشکاری یاریگر یاری می رساند و شکست قهرمان، به الگوی پراپ می توان حکایت های عرفانی این کتاب را بر اساس نظریه ریخت شناسی پراپ مورد مطالعه قرار داده و به سایر حکایت های عرفانی نیز تعمیم داد.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، ولادیمیر پراپ، حکایات عرفانی، روح الارواح، سمعانی
  • بازنمایی نمادهای آیینی در آثار هنری ایران باستان (با تکیه بر اسطوره آفرینش در آیین زرتشت، زروانی، مانی و مزدک)
    سمیه کریمی*، منصور مهرنگار صفحات 145-160
    در مقاله جاری به مطالعه بازنمایی نمادهای آیینی در آثار هنری ایران باستان (با تکیه بر اسطوره آفرینش در آیین زرتشت، زروانی، مانی و مزدک) خواهیم پرداخت. اسطوره سرگذشتی راست و مقدس است که در زمان ازلی رخ داده و به گونه ای نمادین و تخیلی به چگونگی آغاز هستی و فنای آن می پردازد. باورها و اعتقادات مردم، همچنین مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی حاکم در تمدن قدیم ایران باعث شده تا اسطوره آفرینش در ایران قبل از اسلام مفهومی معنوی داشته و بیانگر فرهنگی خاص باشد. از همین رو در این پژوهش ابتدا پس از ارائه توضیح مختصری در مورد ایران باستان به واکاوی مفهوم اسطوره در آیین های زرتشت، زروانی، مانی و مزدک خواهیم پرداخت. شایان ذکر است که مطالب تشکیل دهنده این نوشتار از طریق مطالعات کتابخانه ای و با روش تحلیلی توصیفی بوده است.
    کلیدواژگان: اسطوره آفرینش، ایران باستان، زرتشت، مانی
  • امید ورزنده*، مژگان وفایی صفحات 161-184

    از میان رویکردهای مختلف برای نقد و خوانش آثار ادبی یکی هم روش تحلیل محتوایی است. تحلیل محتوایی روشی است برای کشف و شناخت مضامین، بن مایه ها و دنیای حاکم بر یک یا چند اثر ادبی. از این راه محتوای آشکار و پنهان اثر ادبی به شیوه ای منظم مورد بررسی و مداقه قرار می گیرد و تحلیل محتوایی اثر یک شاعر و یا آثار دو یا چند شاعر با هم می تواند به خودی خود، دورنمایی از آن آثار را ارائه دهد و براساس آن می توان نتیجه گیری واقعی تر - آن هم بر اساس درونمایه ها و موضوعات شعری - داشت. استفاده از منابع موجود و تحلیل محتوایی آثار از روش ها و ابزار اندازه گیری و مطالعه متغیرهای تحقیق و پژوهش است.در این جستار سعی شده است با تکیه بر فنون تحلیل محتوا، درونمایه های انسان، مبارزه و عشق در پاره ای از اشعار شیرکو بیکس شاعر کرد عراقی و احمد شاملو شاعر ایرانی بررسی شود. یافته های این پژوهش حکایت از جهان ها، اندیشه ها و دغدغه های مشترک شیرکو بیکس و احمد شاملو دارد.

    کلیدواژگان: شیرکو بیکس، احمد شاملو، تحلیل محتوا
|
  • Hamed Tavakkoli Darestani * Pages 1-30
    With the advent of poems, prose and white, and with the loss of many features of classical Persian poetry, hard to the statement of a "novel" and part of a "prose poem" felt different, although today many theorists , to express some element dividing line such as "metaphorical" and the "virtual" have asked to between poetry and other literary texts, distinguish, looks back on this issue, the deadlock has been encountered. The most important features of classical Persian poetry, musical elements, prosodic weight and it is, that due to the elimination of these features in prose poems, many poems, in terms of substance and form, with lots of stories and novels are not distinguishable in this study, with some elements of classical poetry, is shown, which insists classical rhetoricians and poets, the prosodic elements such as weight, consciously and deliberately have been on and why the revolution in lyrics were not and did not want to get rid of prosodic meter limit therefore a critical review of blank verse and prose, and we will show that this kind of poetry, because the emancipation of musical elements and prosody, can never be perfect poem and in terms of form and substance with other literary texts, including novels and stories, etc., are not distinguishable and recognizable.
    Keywords: Classical poetics, Poetic Prose, poetry, Rule straw, Rule synergies, Musical Elements
  • Shahrooz Jamali *, Sayedeh Roya Sajadi Pages 31-50
    The perception of social condition derived from the literature and letter can conduct the researchers to achieve an imbibition beyond the formal and prominent viewpoints of society. Being one of the most significant tools in the perception of social status, the literature has been analyzed in this study to reveal the social role and status of women; accordingly, three feminine authors have been chosen, i.e. Simin Danshvar; RaziehTojjar and Fereshteh Molaviwhose their works have been studied in this contribution. Women in the works of Daneshvar are assumed to have a more socially active role in comparison to those of other authors. Contrarily, women in Tojar ‘books are believed to be the traditional women with partially persistent dissatisfaction, indicating surrendered wife without any will, power and authorization. More obviously, the independent and single-minded women can be inferred from the works by Daneshvar, having some social roles in addition to those of housekeeping and efforts to improve and modify their status and society. Several socially-oriented women are observed in the works of Molavi, indicating an interstitial social status of women in relation to those by Danashvar and Tojjrar
    Keywords: Feminin Status, Simin Daneshvar Razieh Tojjar, Fereshte Molavi
  • Mahnaz Hasani Hamidabadi *, Mehr Ali Yazdanpanah Pages 51-74
    No doubt that morality is one of the most fundmental topics in social and personal life of every nation. In islam after monotheism nothing has been efforted like morality because of this ethical issues in Persian literature and poetry had a great reflection especially onrumis poems. Negative and destructive effects and also positive effects of inherent trait of greed in humans life is undeniable for this sake it has a high position in holy quran and masnavi. This paper has sought to study comparatively the meaning of greed. Its frequency different kinds of nation results and solutions for it in holy quran and masnaviwidly and whit influence of holy quran the verses related to greed and it refered to valuable aspects which extermly needed nowadays by our community. In their views, greed has two aspects: negative and positive. The most important negative effects of it includes ,blinding and deafening, depriving from mystical knowledge, depriving fromlords mercy, production of sorrow. useless suffering and unacceptance of praying….
    Keywords: Morality, greed, holyquran, Masnavi
  • Mina Khadem Foghara *, Ata Mohammad Radmanesh Pages 75-90

    The Pentad (Khamse) by Nezami is among the literary works that has been attractive for literary people. The poetical narrative of Haft Peikar is the fourth piece from the Pentad that includes adventurous tales. The theme of this piece is the tale of Bahram Gour from birth to death. One of the tales of the piece is the Good and Evil tale that illustrates Bahram Gour sitting on the dome seat on Thursday and storytelling by the king’s daughter of region VI.In this article, first comes the summary of the tale and then the structure of the tale is analyzed on the basis of Vladimir Propp’s morphological patterns. Propp believed that there are some rules governing all folk tales and after studying them and by correct formulization the structure is obtained. Beside presenting the features of the tale and explaining some elements, the author of the article tries to investigate the structure of the tale through dividing it into smaller structures based on the mentioned patterns and shows that Good and Evil tale is an educational-lyrical tale and one of the moral tales of Haft Peikar collection.

    Keywords: Good, Evil, Morphology, features of folk tales, Propp, Nezami, Structure
  • Mohammad Hossein Khanmohammadi *, Mohammad Amir Obaydinya, Fahri Omar Solayman Pages 91-116
    Since the advent of Islamic thought, the theme of “Essence” and “Existence,” their differences, which one is preceding and original and which one is credential and secondary, encloses the most essential philosophical notions and ideas in Islamic thoughts. The classifying of two sections of “Existence,” and “Essence” that is introduced by Farabi and Ibn Sina into Islamic philosophy became a branch of traditional, established Scholastic philosophy both in East and West. This two part classification turned into the source of many philosophical subjects and problems in East and West. It included the issue of originality whether the Existence is original and Essence is credential or vice versa: Essence is original and Existence is credential? This issue formed the first and the most essential step in the ontological contemplation among Muslims. Nevertheless the vision of mystics on ontology can be indicated that the Islamic mystics propounded Pantheism in general. They believe that the universe and its components are all the shadow of the origin of Existence who is Almighty, or they are the mirror for the reflection of manifestation of Almighty. Attar is also a mystic and a poet of Monism whose ideology is based on Pantheism. His endorsement of this attitude is quite obvious in his works. This research besides the summery of the ideas and notions of philosophers and mystics on the ontology issue, includes the assessment of the evolution course of this attitude in Attar’s works.
    Keywords: Ontology, inexistence, Pantheism, originality of existence, originality of essence, Attar
  • Mojtaba Damavandi *, Zahra Mirnejad Pages 117-144

    "Rouh-Al-Arvah Fi Sharhe Asmae-Al-Maleko-Al-Fattah" is the oldest independent Persian oeuvre about describing the names of Allah which is writing by Shahaboddin Abolghasem Ahmadebne Abi Mozaffar Mansour Sam'ani. since Tallying has been one the important methods of authors for writing of theosophy books, Sam'ani also has used this method for interpreting the sacred names in Rouh-Al-Arvah.In this research, tales of mentioned book has been studied and since one practical methods of studding stories is structuring analysis of them, and Vladimir Propp, Russian researcher, is one of the first persons who has considered this kind of folktale analysis; Rouh-Al-Arvah tales have been studied in basis of the Morphology theory of Propp. By studding 100 stories of Russian fairies, he showed that the stories of fairies, unlike the seeming differences, have some kind of similarities in terms of different types of their characters and operations. He also found that the number of these operations are limited and have similar sequence. In this research by studding the ten theosophy tales of Rouh-Al-Arvah in basis of Propp Morphology model, capability of adaptation for this model studied about tales of this book and the result indicates that the structure of theosophy tales do not completely correspond with the Propp model; but by elimination of some functions like absence, pursuit, release, identify, disgrace, wedding And by adding the function of assistance will help and failure of hero to the Propp model, the theosophy tales of this book could be studied in basis of Propp Morphology theory and also extend it to other theosophy tales.

    Keywords: Morphology, Vladimir Propp, Theosophy tales, Rouh-Al-Arvah, Sam'ani
  • Representation of Religious Symbols in Ancient Artwork (based on the myth of creation in Zoroastrianism, Zarvani, Mani and Mazdak)
    Somayyeh Karimi *, Mansur Mehrnegar Pages 145-160
    The current paper deals with representing religious symbols in ancient artwork (based on the myth of creation in Zoroastrianism, Zarvani, Mani and Mazdak). Autobiographical myths and sacred right which occurred in eternal time and in such a symbolic and imaginary existence and annihilation how to start it. Peoples beliefs, as well as social, economic and political power in the ancient civilization led to the creation myth in Iran before Islam is a spiritual connotation and cultural shows. Therefore, in this study, after providing a brief description of Ancient explores the concept of myth in the religion of Zoroaster, Zarvani, Mani and Mazdak will. It is worth noting that the content of this article is through library research is descriptive analysis method.
  • Omid Varzandeh*, Mozhgan Vafaei Pages 161-184

    Content analysis is one of the different approaches of literary criticism for reading and criticizing literary texts around us.  Content analysis is a method for discovering and understanding thoughts, themes and governing world of a text, or different texts. Trough this approach the covered and uncovered content of a literary text is studies in a systematic way.Using the available sources and analyzing their content is the research method for this study.This paper tries to study the main themes or motifs of Human, Struggle and Love in Shirko Bikas, Kurdish- Iraqi poet, and Ahmad Shamlou, Iranian Poet. The content analysis of their poetry shows common world, concerns and thoughts in their poetry.

    Keywords: Sherko Bikas, Ahmad Ahamlou, Content Analysis